De Verwarde Cavia

middenoor : voor en door audiomakers

De Verwarde Cavia

Als je van droge humor houdt, moet je zeker even luisteren naar de podcast De verwarde cavia van Paulien Cornelisse. Deze podcast is in feite gewoon een audioversie van het gelijknamige boek, opgebroken in stukjes (oftewel hoofdstukken).

De hoofdstukken van De verwarde cavia zijn redelijk kort – ze duren niet langer dan een paar minuten. Helemaal niets mis mee, want juist dat zorgt ervoor dat de podcast-versie van het boek uitermate geschikt is voor vervelende wachtmomenten of het slapengaan. 

Luisteren vlak voor het slapengaan, is overigens niet aan te raden als je je bed deelt met een lichte slaper. Ik moest mezelf althans behoorlijk inhouden om niet enorm te schuddebuiken van het lachen. Mijn lachen inhouden werkte eerder averechts, waardoor mijn bed sporadisch trilde als een disfunctioneel massage-bed.

image

Paulien Cornelisse leest haar boek voor, met aan het begin de aankondiging dat ze de podcast thuis opneemt en in delen, dus dat het best kan zijn dat elke aflevering anders klinkt of dat er een plots vliegtuig doorheen bromt. Dat alleen al maakt dat ik het intiem en schattig vind om naar te luisteren.

Het is niet alsof je het er extreem aan afhoort; maar door de ‘waarschuwing’ zie ik haar nu elke keer voor me, voorovergebogen, achter een bureautje met daarop een microfoon, terwijl ze het boek aandachtig voordraagt. Misschien romantiseer ik het ietwat; maar de thuisopname en benoeming daarvan geeft de luisterervaring voor mij wat extra charme.

Bovendien slaagt ze er in om elk personage een eigen stem te geven. Dat doet ze door alle kantoormedewerkers uitgebreid en gedetailleerd te omschrijven. De mensen zijn veel minder saai dan het werk van Cavia waarschijnlijk is. Het schattigst is eigenlijk nog wel Cavia zelf. Cavia is de hoofdpersoon, of nouja hoofdcavia, die regelmatig met onzekerheden en frustraties kampt en stiekem best wel lui is.

image

Deze personages zou je ook typetjes kunnen noemen: Paulien vergroot in de verhalen van Cavia vervelende, maar vooral herkenbare eigenschappen van mensen uit. Maar het gaat in mijn ogen verder dan een parodie; vervelende mensen zijn soms toch ook wel aardig en sommige mensen die doorgaans door zouden gaan voor aardig en sympathiek stiekem ook een beetje zeurderig. Zo verveelt het verhaal niet gauw en word je als luisteraar geregeld verrast met een nieuwe draai.

Als je er voor open staat, kan De verwarde cavia je helpen bij het relativeren en weglachen van irritaties, als je bijvoorbeeld collega’s, vrienden, familie of kennissen met vervelende eigenschappen hebt. En wie heeft die eerlijk gezegd nou niet?


Meer luistertips nodig? Klik hier.

Tekst: Paula Lina 
Beeld: Paulien Cornelisse
© Tessa Posthuma de Boer & De verwarde cavia & Oralhea – Ear by Davi Sommerfeld [Bewerkt van origineel]